tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Újabb részeket tártak fel a palánkból

A kaposvári vár idei régészeti kutatása során az egykori külső erődítés, a palánk újabb, jó állapotban fennmaradt részeit sikerült feltárni és dokumentálni. 

Az egykori kaposvári vár falmaradványainak léte már ismert volt a korábbiakban is, de a tavalyi évben, Molnár István, a Rippl-Rónai múzeum régésze által vezetett feltárás során jelentős újabb részek is napvilágra kerültek, amikor a középkori belső vár teljes területét egyszerre ki lehetett ásni. A téglavár északnyugati részét sajnos nagyrészt megsemmisítette a korábban a területen állt, s csak nemrég elbontott nagyméretű mezőgazdasági épület alapozása, azonban a keletei részen a középkori téglafalak előtt még a várat egykor kerítő palánknak is nagy, egybefüggő szakaszát tárhatták fel már 2019-ben is a szakemberek.

Idén elsősorban ezen a területen folytatódott a feltárás, amelynek során a palánkerődítés további szakaszait sikerült kiásni és dokumentálni. A 16. századi gerendákat és deszkákat nagyon jó állapotban őrizte meg a vizes közeg, s mivel bemutatásukra nincs technikai lehetőség, a felmérés után visszatemetik ezeket a szelvényeket. A maradványok azonban rávilágítanak, hogy miként készítették el a külső erődítést a kora újkorban is roppant vizenyős területen. További kutatásra ezután valószínűleg egy ideig nem lesz lehetőség, de feltehető, hogy a palánk további maradványai is fennmaradhattak. A terület ezután kezdődő rehabilitációja során feltehetően a kaposvári vár téglafalait fogják majd láthatóvá tenni a látogatóknak.

 

Fotó: Kovács Olivér

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!