tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Ünnepi díszben a királyi palota

A hétvégi Palotajátékhoz is a középkor hangulatát idéző hátteret ad az a kortárs kiállítás, amely június második fele óta díszíti a visegrádi királyi palota falait.
 
 
Az Újjá-éledés című tárlat, amelyen Szilágyi Erzsébet képzőművész és Gönci András textilművész alkotásait láthatják az érdeklődők, új dimenziót kapott a történelmi helyszínen, hiszen a nagyméretű festett felületek a középkori hangulatot idézik fel. Bár ma már ezt csak ritkán érzékeljük, évszázadokkal ezelőtt sokkal színesebb volt a világ, semmint a szürke kőfalak alapján gondolnánk. Nem csak a paloták, gazdagabb lakóépületek belső helyiségeit díszítették függönyökkel, kárpitokkal (aminek praktikus oka is volt, hiszen részben szigeteltek ezek az anyagok, részben elnyelték a hangot), de ünnepi alkalmakkor jutott a harsány színekből a külső homlokzatokra is.
 
 
 
A visegrádi királyi palotában most ugyan javarészt külső falfelületeken láthatjuk az alkotásokat, azonban ezek egykor belső falak voltak, csupán a helyreállítás sajátosságai miatt érzékeljük másként.
 
 
A legtöbben feltehetően a most hétvégi Palotajátékok során találkoznak majd a színes textilképekkel felékesített palota látványával. A kiállítás egyébként őszig látható majd a történelmi falakon.