tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Virtuális vártúrák: film után kiállítás

Szombaton, július 13-án mutatják be a Magyar Televízió 2-es csatornáján a Virtuális Vártúrák – Régi váraink új fényben című filmet.

Az animációs film előkészületei tavaly indultak a Titánia-Master Pro Kft. szervezésében, a Pazirik Kft-vel együttműködve. A munkálatokban részt vett a Mátyás Király Múzeum is, eleve azzal a céllal, hogy a filmhez kapcsolódva egy kiállításon mutassa be a témát, a film bemutatásával párhuzamosan. A film készítéséhez segítséget nyújtottak azok a múzeumok is, amelyeket érintenek a bemutatott várak. Így ezek a múzeumok a kiállítást is be kívánják mutatni. Ezek az intézmények a miskolci Herman Ottó Múzeum, a tatai Kuny Domokos Múzeum, az esztergomi Vármúzeum és az Óbudai Múzeum.

A tervezett vándorkiállítás a várakkal és történetükkel ismertet meg: tablók, interaktív multimédiák, számítógépes animációk és 3D nyomtatással készült makettek segítségével. Az egyes kiállítási helyszíneken a kiállítás az adott vár leletanyagából készült válogatással bővülhet.

A kiállítás nyolc vár példáján keresztül kísér végig a magyar középkor történetén. Nyolc olyan várat választottunk ki, amelyek mindegyike egy-egy fontos történelmi periódus reprezentánsa, ugyanakkor régészeti kutatásainak köszönhetően története jól ismert, egykori képe megbízhatóan rekonstruálható.
A kiállítás megnyitására szeptemberben kerül sor. A film július 13-án, 12:35-től tekinthető meg az M2-n.