tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

A visegrádi Salamon-torony építés- és helyreállítás története

Az Alsóvár központját alkotó lakótorony (anakronisztikus, de közismertsége miatt megkerülhetetlen nevén a Salamon-torony) öt emelet magas, nyújtott hatszög alaprajzú épület. Bozóki Lajos tanulmánya.
 
 
Az új vár építésének pontos kezdetéről nincsenek forrásaink, viszont 1251-ben Lascaris Mária királyné Visegrádról keltezett egy oklevelet, mely szerint két várjobbágyának földet adományozott,1 tehát akkor ott valamilyen királyi rezidenciának már állnia kellett.2 1255-ben IV. Béla király rendezte a várbirtok határait
Magáról a várépítésről a legfontosabb dokumentum az az 1259-ben kelt oklevél, melyben a király tudatja IV. Orbán pápával, hogy a királynénak egy puszta hegyet (montum desertum) adományozott a pilisi erdőben abból a célból, hogy a tatárok nap mint nap fenyegető betörései ellen az özvegyek és árvák védelmére itt várat építsen. Ezt a királyné saját ékszerei költségén meg is tette, s itt egy „pompás” várat építtetett.
Az oklevél szerint az említett vár a Duna-szigeti domonkos apácáknak (s Margit királyleánynak) szolgálna menedékvárként egy esetleges tatár betörés esetén.
 
A történet folytatása és az építészeti részletek magyarázata a csatolt tanulmányban!

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!