tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Almádi monostor: elkezdődik az állagmegóvás

Egy sikeres pályázatnak hála még szeptemberben kezdetét veszi a Monostorapáti határában található almádi monostor eddig feltárt falmaradványainak konzerválása, állagmegóvása. Jövő tavasszal pedig folytatódhat a régészeti kutatás is.
 
 
Négymillió forintot nyert a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégiuma által kiírt pályázaton a Monostorapáti Római Katolikus Plébánia, négyet pedig maguk tesznek hozzá, s így már elegendő pénzük van, hogy konzerválják, s biztonságosan látogathatóvá tegyék az egykori almádi apátság elmúlt fél évtizedben feltárt falmaradványait. A munka hamarosan elkezdődik, s elsőként a hatkarélyos rotunda kerül sorra, amelynél az egyik falszakasz tulajdonképpen a levegőben lóg, egy újabb telet talán ki sem bírna. Szintén konzerválják a kolostor kerengőjének már feltárt maradványait.
 
 
A már részben feltárt kolostortól északra áll a templom alig két esztendeje azonosított, még kutatatlan területe. Ennek részleges feltárására 2021 tavaszán kerülhet sor, olyan tempóban, hogy a napvilágra kerülő falak állagmegóvása folyamatos legyen. Vagyis több ásatási évadra számítanak az almádi monostor feltárásának, megőrzésének, bemutatásának szereplői.
 
 
A monostor történetéről, kutatásáról már többször írtunk portálunkon. A 16. században szűnt meg a 12. század elején alapított magánmonostor működése, s köveinek egy részét a közeli Nagyvázsony török elleni erődítéséhez használták fel, míg a többi a helyszínen pusztult évszázadokon át. A romterület azonban a településen élők látókörében maradt, majd kevesebb mint egy évtizede civil kezdeményezésre elkezdődött a megmentése is. A bozótot kiirtották, a területet rendezték, emlékkeresztet állítottak. 2014-ben kezdődött el a régészeti kutatás során jelentős maradványok és leletek, a többi között az alapító család tagjainak az addig bolygatatlan temetkezései is előkerültek. A plébánia és a település vezetésének a tervei szerint a romterületen konzerválva láthatják majd a kirándulók a monostor maradványait, a településen pedig kis kiállításon mutatnák be a jövőben az előkerült, s ezután előkerülő tárgyi emlékeket, kőfaragványokat.
 
 
Fotó, szöveg: Kovács Olivér

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!