tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Interaktív 3D-s rekonstrukció az elpusztult Vitányvárról

A legmodernebb technológiával épült újjá és a virtuális térben teljesen bejárhatóvá vált a Vértes legromantikusabb várromja, Vitányvár. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően nemcsak képernyőn, hanem speciális szemüvegekkel három dimenzióban is túrát tehetünk az újra életre kelt erődben. 
 
 
A Vértes hegygerincén húzódó Vitányvár több mint négyszáz éve áll romosan, azóta, hogy az osztrák seregek 1597-ben felrobbantották, hogy az ne kerülhessen többé török kézre. Az erdő az elmúlt évszázadokban teljesen benőtte az ősi tornyokat, falakat. A hely ma közkedvelt kirándulóhely.
Ezt a szinte elfeledett, ásatásokkal alig kutatott erődöt élesztették fel a SziMe3D AR, részben európai uniós támogatásból megvalósuló kutatás -fejlesztési projekt keretében, amelyben 3D-szkennerek és virtuális technológiák alkalmazásának lehetőségeit vizsgálják magyarországi műemlékeken és műtárgyakon.      
Az eredetileg a tatárjárás után, a 13. század végén épült vár falainak és két tornyának maradványait először 3D-lézerszkenner alkalmazásával dokumentálták. A terepadottságok és sáncok felmérésével lehetőség adódott a kőfalak mellett az azokat körülvevő fapalánkok helyének meghatározásra is. 
Virtuális technológiával, műemlékes, építésztörténész, régészek, 3D grafikusok és szoftverfejlesztők közreműködésével készült el a teljes vár modellje, amelyet végül annak legszebb, az 1500-as évek eleji állapotában rekonstruáltak a projektben. A modellt teljesen bejárhatóvá tették és korabeli bútorokkal, falikárpitokkal rendezték be, hogy a „látogatók” minél pontosabb képet kapjanak arról, hogyan élhettek a várban mintegy ötszáz évvel ezelőtt.
A vár rekonstrukciója mindenki számára elérhető az interneten számítógépes böngészőben a  http://szime3dar.com/vitanyvar/ címen, de még teljesebb élményt adnak azok a fejlesztések, amelyek három dimenzióban teszik láthatóvá azt. Elkészült a rekonstrukció 3D-s tévékre, az Oculus nevű speciális szemüvegre, valamint az emberi kéz mozgását érzékelő Leap Motion nevű hardverre egyaránt, mellyel a virtuális túrázó szinte a középkorba utazhat az időben.  Ezek a új fejlesztések mindenki számára kipróbálhatók lesznek áprilistól a Visegrádon, a Mátyás király Múzeumban nyíló a SziMe3D AR projekt eredményeit bemutató tárlaton.

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!