tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Kisnána: megelevenedett történelem

A kisnánai vár a későközépkori magyar nemesi rezidenciák egyik legszebb és legjellegzetesebb emléke. Története jól példázza a földesúri lakóhelyek fejlődését és átalakulását, folytonos idomulását az állandóan változó történelmi körülményekhez.

A mai Kisnána falu elődje, Egyházasnána a XII. században már bizonyosan létezett. A település Mindenszentek tiszteletére épült temploma – amely a kisnánai vár mai kápolnájának elődjével azonos – a régészeti feltárások tanúsága szerint eredetileg egy patkóíves apszissal ellátott rotunda volt. Körülötte, a templomdombon terült el a falu temetője, amelynek legkorábbi datálható sírjai a XII. századból származnak.

A 13. század elején az Aba nemzetség egyik ágából jött létre a Kompolti család. 1325-ben Kompolti Péter egyik fia István ide is helyezte székhelyét. Ő volt az, aki a nánai plébániatemplom mellett felépítette az első nemesi udvarházat.

 

A vár építéstörténete Buzás Gergely monográfiájában a szerző, valamint Szőke Balázs, a Narmer Bt. (Tóth Márton Zoltán) és a 3Dexpert.net rekonstrukciós grafikáival.

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!