tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Komárom-Szőny: a császárdráma tanúja, alapítók sírjai Almádon, várfeltárás Dombóváron

Közkincs-kereső: műemlékvédelem, régészet, muzeológia. A 2017. augusztus 16-i adás már az archívumban hallgatható.
 
 
Egy épület, amely tanúja volt egy római császár halálának. Komárom-Szőnyben olyan falakat tárnak fel a szakemberek, amelyek Valentinianus korában épültek, s a katonai táborban elhunyt uralkodó valószínűleg maga is járt közöttük. Beszélgetés a helyszínen Számadó Emese régésszel, a Komáromi Klapka György Múzeum igazgatójával és Bartus Dávid régésszel, az ELTE Régészettudományi Intézetének igazgatóhelyettesével
Ezután a Balatonfelvidékre, Monostorapáti határába indulunk. Az almádi monostor feltárásán nem csak a templom maradványaira bukkantak rá, de érintetlen 12. századi sírokra is, amelyek a 900 évvel ezelőtti alapítók földi maradványait rejtették. Riport Hangodi László történésszel, Buzás Gergely feltáró régésszel és Gulyás Erzsébettel, az önkéntes segítők szervezőjével.
Az ott fészkelő gólyák miatt gólyavárnak hívták a helybeliek. A madarak elrepültek, a kutatók megjöttek – ennek hála van remény arra, hogy a látogatók számára is megidézzék a város egykori várának emlékét. A dombóvári vár feltárásán Berta Adrián régész kalauzol.
 

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!