tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Könyvajánló: Kováts István: Visegrád évezredei

Bár hivatalosan a visegrádi Salamon-torony állandó régészeti kiállításának a katalógusa, a kötet sokkal több ennél, hiszen egy legújabb kutatási eredményeket is bemutató településmonográfiát is kap az olvasó.
 
 
Visegrád egyedisége a magyarországi települések között vitathatatlan. Olyat ugyan találunk, amely az őskortól napjainkig valamennyi korszak emlékét őrzi, azonban a város középkori királyi központ szerepe unikális. A városba érkezők is ennek a korszaknak az emlékeit keresik, s maga a kiállítás is az Árpád-kor legépebben megmaradt lakótornyában (ami persze néhány évtizeddel előbb épült, semmint I. Károly ide költöztette volna az udvarát) látható.
 
 
Ez a korszak a legismertebb tehát, ám Kováts István (a Magyar Nemzeti Múzeum Visegrádi Mátyás Király Múzeumának régésze) szerzőként mégsem a könnyebb utat választotta, hogy a 14-15. század történelme köré építse fel a kötetet. Bár az első oldalakon kapunk egy alapos körképet a Salamon-tornyot is magába foglaló alsóvár történetéről, illetve műemléki rekonstrukciójának nem kevésbé fordulatos históriájáról. Ezt követi négyszer nagyobb terjedelemben a település tatárjárással két nagyobb egységgé bontott története az őskortól egészen a 20. századig. Az ezen belüli fejezeteket kísérik a tárgyak, illetve a hozzájuk tartozó tárgyleírások. A többnyire jókora fotók különösen mutatósak a nagyméretű kötetben, amely kifejezetten dinamikus megjelenésű, így könnyű az olvasásába belefeledkezni.
Méltó összefoglalót kapott tehát Visegrád városa a település történetéről és tárgyi emlékeiről, azonban a képeskönyv megjelenésének örömébe némi üröm is vegyül. Ugyan a kötet önmagában is megállja a helyét, azonban részben egy kiállítás katalógusául szolgál, vagyis a tárlattal együtt „fogyasztva” komplexebb élményt nyújtana. Erre azonban könnyen lehet, hogy egy ideig nem lesz lehetőség, hiszen elképzelhető, hogy jövőre már nem nyit ki a Salamon-torony, mert a leromlott állapotú épületben nem lehet garantálni a látogatók biztonságát. 
A Visegrád évezredei című kötet így egy kiállítás mementója is.
A kötet bemutatója 2018. december 8-án, a Magyar Nemzeti Múzeum Pollack termében lesz. A könyv kiadója a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma.
 
Kovács Olivér