tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Könyvajánló: Rómaiak Visegrádon

Bár a rómaiak visegrádi jelenléte általában közismert, leginkább a késő császárkorra, a 4. század végére, így a Sibrik-dombi erőd korára gondolunk velük kapcsolatban. Boruzs Katalin könyve azonban egy jóval kevésbé ismert időszakot mutat be.
 
 
Nemrégiben lett kapható a visegrádi Mátyás Király Múzeum gondozásában Boruzs Katalin: Visegrád kora és középső császárkori emlékei című könyve. A szerző – aki az intézmény római koros régésze – már régóta foglalkozik a település és környezete római kori régészeti- és tárgyi anyagával, s jelen kötet összeállításában leginkább az a cél vezérelte, hogy ráirányítsa a figyelmet a kevéssé ismert korszakra, valamint egyfajta régészeti topográfiát is készítsen a szakma számára.
 
 
Mert valóban, egy „kétarcú” könyvet kaptunk a kezünkbe. A történeti része akár a laikus olvasók számára is élvezhető, részletes képet ad részben a Dunakanyar, részben Alsó-Pannonia helyzetéről a kora- és középső császárkorban. Nyomon követhetjük a települések, illetve a határvédelem ki- és átalakulását, amelyben elsősorban a markomann-háborúk jelentenek választóvonalat. Legrészletesebben a lepencei római településről ír a szerző, itt mind a településszerkezetet, mind az egyes objektumokat, mind a sokszínű leletanyagot részletesen bemutatja. Ezen a lelőhelyen 1979 és 2009 között folytak ásatások és a római település mellett réz- és bronzkori maradványokat is feltártak.
 
 
A nagyalakú könyv erénye a sok-sok, szöveget is értelmezni segítő fotó, több térkép, valamint a nagy mennyiségű rajz elsősorban a feltárt kerámia-anyagról. Ezzel érünk el a kötet következő olvasói rétegéhez, hiszen ez már topográfia, az aktív kutató szakmai közönségnek szól. Ugyanakkor a laikus olvasó is érzékelheti, milyen mennyiségű tudás halmozódott fel a visegrádi tudományos kutatásoknak hála az elmúlt évtizedekben.
 
 
A mindenestül csaknem 250 oldalas, tekintélyes megjelenésű könyv jelenleg a Mátyás Király Múzeum boltjában vásárolható meg.