tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Lekri: levegőből is kutatnak, segítség Balácának, ez az első pataki vár, Kaposszentjakab megújul

Közkincs-kereső: műemlékvédelem, régészet, muzeológia. A 2017. augusztus 23-i adás már az archívumban hallgatható.
 
 
Ki gépen száll fölébe, annak persze térkép e táj, de ami fontosabb, régészeti lelőhelyet talál. A légi régészetről hallhatnak a műsor első perceiben. Riport az osztrák határ közelében Nyikus Krisztiánnal, a Lekri Group ügyvezetőjével, Balogh Andrással, a Pazirik Kft. vezetőjével és Paszternák Istvánnal a Lekri régész-szakértőjével.
Ezután Veszprém mellé, Balácára indulunk. A római villagazdaság kap némi költségvetési támogatást, hogy ne kelljen néhány erősen romló részletét lezárni a látogatók elől. Beszélgetés a helyszínen Kovács Loránd Olivér régésszel, a Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca kiállítóhely vezetőjével.
Bár ez volt a forrásokban először szereplő pataki vár, alig tíz éve találták meg ismét. Sátoraljaújhely határában az ásatáson Ringer István feltáró régész, a Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója kalauzol.
Hamarosan megújul a kaposszentjakabi apátság romterülete és új kiállítás is várja majd a látogatókat. Beszélgetés a helyszínen Molnár István régésszel és Varga Máté kiállítóhelyi koordinátorral.
 

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!