tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Rekonstrukció és műemlék – ellenzők és pártolók?

A magyar szakmai és laikus közvéleményt a rekonstrukciók, visszaépítések kérdése nem ritkán élesen megosztja. De mit pártol az egyik és mit ellenez a másik? „Zéró összegű játszmáról” van szó, ahol az egyik szükségszerűen veszít, ha a másik nyer? Érdemes megpróbálni reálisan megnézni, milyen az a helyzet, melyben ez a megosztottság, szembenállás kialakult, illetve kiélesedett. Ezt vizsgálja Rácz Miklós tanulmánya.
 
 
A füzéri vár visszaépítése valóban a történeti emlékek védelmének, illetve a bemutatásban alkalmazható rekonstrukciónak alapvető kérdéseit veti fel.
A műemlékvédelem, örökségvédelem egy olyan tágabb terület, melynek a régészeti és épített emlékek jogszabályok szerinti inventarizációja, kutatása és megőrzése csak egy része. Ha a figyelmünket csak ezekre koncentráljuk, nem érthetjük meg jól a terület egészét, így a mi működésünket is befolyásoló folyamatokat. Ma Magyarországon a műemlékek helyszíni megőrzése, mint cél és tevékenység önmagában nem elég a társadalom örökséggel kapcsolatos motiválásához, az örökség iránti érdeklődésének felkeltéséhez.
 
A folytatás Rácz Miklós csatolt tanulmányában!

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!