tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Sibrik-domb: előkerült az erőd római kori kapuja

Néhány napja fejeződött be a visegrádi Sibrik-dombon a MNM Mátyás Király Múzeumának és a Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészetének együttműködésével megvalósított tereprendezés és rövid régészeti kutatás. Boruzs Katalin ásatásvezető régész írása.
 
 
2019 és 2021 között a római kori erőd és középkori ispáni központ délnyugati részén végeztünk tervásatást. Ennek folytatásaként 2022 májusában a déli táborfal eddig csak szondázással érintett területét tisztítottuk meg a növényzettől, emellett sor került a táborfalon kívüli területsáv egységes kialakítására is. A tekintélyes mennyiségű földmunka elvégzését – a Múzeum jelenlegi gazdasági helyzetében – csak az Erdészet támogatása tette lehetővé. A munkálatok célja volt az is, hogy az augusztusi tervásatás által érintett területet előkészítsük, az elvégzendő munka mennyiségét felmérjük.
 
 
A tereprendezés során kiderült, hogy több helyen a jelenlegi járószint alatt alig 20 centiméterrel már a tábor falainak alapozási szintje húzódik, amit a mezőgazdasági művelés, a természetes erózió, valamint az utóbbi évtizedekben megtelepedett növényzet gyökerei is károsítottak. A falak vonalának tisztázása után beigazolódott, hogy az 1951-ben és a 2021-ben kutatóárokkal megtalált falszakaszok két, U-alakú toronyhoz tartoznak. A közöttük lévő 4 és fél méter széles területen volt az erődítmény egyik római kori kapuja. Ez azért jelentős eredmény, mert a lelőhely 70 évre visszatekintő régészeti kutatása során eddig nem ismertük meg a tábor bejáratainak helyét. Tavaly az erődítmény két középkori kapuját sikerült meghatározni, a mostani feltárással pedig a római kori tábor déli kapujának helyét lokalizáltuk. A nyári ásatás elsődleges célja ennek a római kori kapunak és környezetének vizsgálata lesz.
 
 
A májusi munkák során mintegy 60 darab római bronzérem, kisebb vastárgyak, bronzlemezkék, ólomgolyók kerültek napvilágra. A kerámiatöredékek között római kori, középkori és újkori mázas töredékeket is találtunk. A feltárás ideje alatt a bontómunkát és a terület fémkeresős átvizsgálását évek óta visszajáró önkénteseink végezték, akikhez a Pest megyei Közösségi Régészeti Egyesület két tagja, illetve két pécsi egyetemi hallgató is csatlakozott.
 
Boruzs Katalin
ásatásvezető