tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Székesfehérvár városfala, BTM: római villát találtak, fürdőkről Sághi Attilával, megőriznék Csepelt

Közkincs-kereső: műemlékvédelem, régészet, muzeológia. A 2019. szeptember 18-i adás már az archívumban hallgatható.
 
 
Kőfal gerendaágyon, csaknem ezer évvel ezelőttről. Immár biztos, hogy az államalapítást követő évtizedekben emelték Székesfehérvár városfalát. Itt járunk a műsor első perceiben. Riport a középkori városfal kutatásáról Szőllősy Csillával, a Szent István Király Múzeum ásatásvezető régészével és Szücsi Frigyes régésszel, a feltárás konzulensével.
Ezután a Rupp-hegy lábához, Budaörse indulunk, ahol egy római kori villa maradványait találták meg a Budapesti Történeti Múzeum szakemberei. Interjú Fodor Fannival, a Budapesti Történeti Múzeum régészével.
Történelmi fürdők a mai igényekhez. A budapesti törökfürdőkről és a Hadrianus-palota lehetséges helyreállításáról is beszélgetünk Sághi Attilával, sok műemlékfelújítás gyakorlati közreműködőjével.
Végül Csepelen járunk, ahol megőriznék és népszerűbbé tennék az egykori gyár épületeit. A várásrész épített emlékeiről konferenciát rendeztek, ennek szünetében beszélgettem Gyulai Istvánnal, Csepel főépítészével és Nagy Gergellyel, ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának elnökével, a többi közt a nyilatkozatról amelyet ekkor fogadtak el.
 

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!