tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső
minden címke megjelenítése
további szűkítés: államalapítás {1 cikk} bencés {1 cikk} Deák Ferenc {1 cikk} Európa {1 cikk} feltárás {1 cikk} honfoglalás kor {1 cikk} József nádor {1 cikk} kolostor {1 cikk} népesség {1 cikk} ókeresztény {1 cikk} Pécs {1 cikk} Sibrikdomb {1 cikk} Székesfehérvár {1 cikk} Szent Adorján {1 cikk} temetkezés {1 cikk} zarándok {1 cikk}
címke törlése: - Karoling - Zalavár - honfoglalás

Bepillantás az elveszett évszázadokba

A honfoglaló magyarság megjelenése előtt évszázados lyuk tátong a magyar történelmi tudaton. Jól sikerült a Magyar Nemzeti Múzeum kísérlete a befoltozására.

tovább olvasom

Zalavár: közeleg az ezredév

 Öt év múlva lesz az ezredik évfordulója a zalavári Szent Adorján templom felszentelésének és így a bencés apátság megalapításának. A készülődést már most el kellene kezdeni.

tovább olvasom

Keleti gyökerek, nyugati alapok

Valóban gyökeresen átalakította volna a Kárpát-medence kulturális képét a magyar honfoglalás? Beszélhetünk egyáltalán egységes területről ennek kapcsán? A legújabb kutatások cáfolni tűnnek több romantikus dogmát is. Kész válaszok még nincsenek, kérdés annál több.

tovább olvasom

Az urak mentek, a szolgák maradtak

Zalavár, azaz Mosaburg nem traumaként élte meg a magyar honfoglalást. Persze az épületek egy része elpusztult a 10. század során, ám a településen belül harci eseményekre utaló nyomokat a feltárás során nem találtak: az előkelők nyugatra menekültek, ám a közrendű népesség egy része háborítatlanul helyben maradt.

tovább olvasom