tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Tér, élmény: most kell látni a várkápolnát

Tizenhárom év után eltűnt az állványzat, így valódi térélmény fogad az esztergomi vár kápolnájában. Érdemes felkerekedni a látványért.
 
 
A szakembereknek – akik Wierdl Zsuzsa restaurátor-művész irányításával dolgoztak – meg kellett küzdeniük a falak vizesedésével éppúgy, mint a korábbi helyreállítások hibáinak kijavításával. A munkáknak nagy lendületet adott, hogy azt a kormány 50 millió forinttal támogatta. A teljes rekonstrukció várhatóan 2015 januárjában fejeződik be, a kápolna alsóbb régióiban ugyanis tovább folytatódik a falképek helyreállítása.
Az esztergomi várkápolna unikális a magyar műemlékek között, hiszen egyike az első épületeknek, ahol a gótikus stílus megjelent III. Béla uralkodása idején, amikor átépítették a királyi rezidenciát. Az esztergomi vár rövidesen érseki székhellyé lett, így használták a kápolnát is egész a török korig, amikor földdel töltötték fel a területet és bástyát alakítottak ki belőle. Ennek köszönheti a megmenekülését mind a kápolna, mind a mellette lévő studiolo. A feltárásukra az 1930-as években került sor.
A kápolna vezetéssel látogatható, részletekről érdeklődni a Vármúzeumtól lehet.