tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Megmentik az almádi monostort, Aquincum: Római Fesztivál, sírkőmentés Kékkúton

Közkincs-kereső: műemlékvédelem, régészet, muzeológia. A 2020. szeptember 2-i adás már az archívumban hallgatható.
 
 
Egy bencés apátság második élete. A középkori almádi monostor maradványainak egy részét az elmúlt fél évtizedben tárták fel, most pedig a helyiek pályázaton nyertek forrást a romok konzerválására és a munka folytatására a Nemzeti Kulturális Alaptól. Monostorapáti határában járunk a műsor első felében. Riport a megszólalás sorrendjében Hangodi László történésszel, Illés Sándorral, Monostorapáti plébánosával, Gulyás Erzsébet koordinátorral, Takács Péterrel, a település polgármesterével, Egyed Péterrel, az egyházközség világi elnökével és Buzás Gergely ásatásvezető régésszel.
Ezután az Aquincumi Múzeumba indulunk, ahol szeptemberben két nagy rendezvényre is várják az érdeklődőket. Hallhatnak arról is, hogy mennyi munka van egy jól sikerült hagyományőrző programban. Beszélgetés Láng Orsolya régésszel, az intézmény igazgatójával.
Végül Kékkúton járunk, ahol ha csak rövid időre is, de újra találkozott egy legalább ezerhétszáz éves, évszázadokkal ezelőtt eltört római sírkő két fele. Törő Balázzsal, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum néprajzos segédmuzeológusával, a sírkőmentő program koordinátorával beszélgettem a helyszínen.
 

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!