tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső
minden címke megjelenítése
további szűkítés:
címke törlése: - építés

Diósgyőr: pusztulás és újjászületés

Habsburg Mária a mohácsi csatavesztés miatt nem sokáig élvezhette az átalakított várpalotát, bár az képletesen továbbra is az özvegy királyné birtokában maradt. Diósgyőr 1548-tól hivatalosan is zálogos bérlőké lett, majd végvárrá alakították. Állapota azonban folyamatosan romlott. Gáspár Ibolya riportjának második része.

tovább olvasom

Diósgyőr: ragyogás és újjászületés

Augusztus 30-án adták át kevesebb mint egy éves kivitelezői munka után az újjászületett diósgyőri várkastélyt. Gáspár Ibolya riportjának első része.

tovább olvasom

Kisnána: megelevenedett történelem

A kisnánai vár a későközépkori magyar nemesi rezidenciák egyik legszebb és legjellegzetesebb emléke. Buzás Gergely monográfiája a vár történetéről.

tovább olvasom

Faragványok vándorútja

A 18. századi barokk kori templomok, kastélyok, magtárak, malmok egy része kétszeresen is érték, hiszen nem csupán mai formájukban műemlékek, de építőanyagként korábbi, középkori épületek köveit tartalmazzák.

tovább olvasom

Kő nem vész el, csak átalakul

A pécsi középkori domonkos templom és kolostor köveiből a 16. század második felében dzsámit építettek a törökök. A város visszafoglalása után az elbontott dzsámi köveiből barokk domonkos templomot emeltek. Költői igazságszolgáltatás? Vagy inkább a korábbi korszakok „gazdaságos” gondolkodásának történelmi szükségszerűsége?

tovább olvasom