tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső
minden címke megjelenítése
további szűkítés:
címke törlése: - kőfaragvány

Könyvajánló: Tari Edit: Kőbe faragott liturgia

A régész szerző bő harminc évvel ezelőtti templomásatásán tárt fel egy összetört kő keresztelőmedencét. Ez az esemény indította el a keresztelőkút párhuzamainak keresését, mint egy adatgyűjtő szelíd csermelyt, amely később patakká, vad folyóvá, majd legvégül tágas tengerré – egész pontosan könyvvé duzzadt.

tovább olvasom

Szakál Ernő: életút és életmű

Száz éve született Sopronban Szakál Ernő, az európai műemlékvédelem nagy alakja. Az évfordulóra kiállítást rendeztek Sopronban - ennek anyaga olvasható az Archeologián.

tovább olvasom

Lefelé ásva is magasodnak Regéc falai

Már a régészeti feltárás és az állagmegóvás munkálatai során is magasabbak, monumentálisabbak lettek a regéci vár falai.

tovább olvasom

Faragványok vándorútja

A 18. századi barokk kori templomok, kastélyok, magtárak, malmok egy része kétszeresen is érték, hiszen nem csupán mai formájukban műemlékek, de építőanyagként korábbi, középkori épületek köveit tartalmazzák.

tovább olvasom

Kő nem vész el, csak átalakul

A pécsi középkori domonkos templom és kolostor köveiből a 16. század második felében dzsámit építettek a törökök. A város visszafoglalása után az elbontott dzsámi köveiből barokk domonkos templomot emeltek. Költői igazságszolgáltatás? Vagy inkább a korábbi korszakok „gazdaságos” gondolkodásának történelmi szükségszerűsége?

tovább olvasom

A budapesti Mátyás-templom középkori Mária-kapuja

A budapesti Mátyás-templom – a középkori budai Nagyboldogasszony plébániatemplom – egyik legértékesebb fennmaradt középkori részlete a délnyugati, úgynevezett Mária-kapu.

tovább olvasom