tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Templom a templom alatt, sírkő és a középkor békéje

Ebben az évben is megvoltak az olvasók kedvencei portálunkon. Íme a toplista!

A látogatottsági statisztika szerint 2013-ban az Előkerült a korábbi szentély a visontai templonban című, a település katolikus templomában folytatott kutatást bemutató cikkünk volt a legolvasottabb a magazincikkek közül. A jelenlegi Szent Kereszt plébániatemplom ugyanis egy 14-15. századi, többször átépített, eredetileg gótikus épület, ám mint a feltárás igazolta, korábban is templom állt a helyén, mégha kissé más tájolással is. 

A második legolvasottabb - szintén magazincikkünk - a Bugactól nem messze lévő egykori Pétermonostor feltárását és annak eredményeit mutatta be. Így azt a páratlan tárgyi gazdagságot, amelya tatárjárás előtti másfél évszázadot jellemezte.

A harmadik egy tanulmány, amely az abaújvári református templomban előkerült Perényi-sírkő történetét tárta fel.

A negyedik legnépszerűbb a szászvári vár idei feltárásának előzetes ásatási jelentése volt, míg ötödik helyre az Utazás a túlvilágra című, a Régészeti kalandozások sorozaton belól megjelent és a sárisápi kocsitemetkezést bemutató tanulmány került.

Persze kinek a pap, kinek a papné: a magazin- és tanulmánycikkek közül minden érdeklődő bőségesen találhat olvasnivalót. Boldog Új Évet és persze 2014-ben is legalább ennyi tudományos felfedezést és cikket kívánunk!

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!