tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

A Salamon-torony fedés, részleges rekonstrukció és állagvédelmi terve

A Salamon-torony Árpád-kori építészetünk emblematikus emléke. Állagvédelmi munkák legutóbb 1997-98-ban voltak a tetőszintek szigetelési problémái miatt. Albert Tamás tanulmánya.

Az új szigetelés mellett a teraszok burkolatának cseréje, a betonszerkezetek és a különböző homlokzati kőfelületek javítása is elkészült. Az erősen pusztult vulkáni tufa-kövek 5-10 cm mélységű erodálását csak a nyugati oldal két eredet lőrés-falánál alkalmazott restaurátori anyagokkal és kivitellel sikerült megállítani.

A műszaki problémák nagy része továbbra is fennáll. Az egyhéjú lapostető szigetelési csomópontjainak hibája csak átmenetileg javult.
Jelenleg több helyen újra beázik. A lépcsőházi elektromos vezetékek környezete és a gótikus boltozati mezők több helyen tovább pusztulnak. A csigalépcső melletti, szerelt jellegű fal mozgása nem szünt meg. Jelenleg dúcolás csúfítja. A mosott betonfelületek lőttbeton technológiával készült köpenyezése is több helyen levált.
A védelem nélküli tufa felületek pusztulása folyamatos. A felső szintek műszaki állapota miatt látogatásuk erősen korlátozott. A torony környezete is balesetveszélyes a 30 méteres magasságból lehulló vakolat, vagy kődarabok miatt. Szigetelési problémák vannak a kiszolgáló épületben is.
 
Folytatás a csatolt tanulmányban!

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!