tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Almádon készülnek a télre

És persze készülnek a szimbolikus tavaszra is, hiszen jövőre nem csak a feltárás folytatódhat, de elkezdődhet az egykori bencés apátság építészeti kialakítása is.
 
 
A napokban téliesítették a Monostorapáti határában immár két idény során feltárt maradványokat. Az ásatás eddig legérdekesebb eleme a rotunda, amelynek a létezéséről korábban nem tudtak, bár az almádi monostor kincskereséséhez szóló iránymutatásban szó volt egy toronyról, amely nyilván a körtemplom volt, immár világi használatban. A tavalyi feltárás eredményeként sikerült kimutatni, hogy a lebontása előtti néhány évben castellumként valóban megerődítették a korábbi apátságot. 
Az almádi bencés apátság egyike az ország legősibb magánalapítású monostorainak. A másolatban fennmaradt adománylevél szerint az apátságot apja 1116-ban bekövetkezett halála után Atyusz 1117-ben alapította, eleget téve Bánd fogadalmának. Az építkezés rohammunkában folyhatott, hiszen 1121-ben már fel is szentelték Szűz Mária és a Mindenszentek tiszteletére a templomot. Az apátság gyorsan gyarapodott (a 13. század közepétől bizonyíthatóan hiteles helyi tevékenységet is folytatott), részben annak köszönhetően, hogy az alatta folyó Eger-patak völgyében futott a Székesfehérvárt Itáliával összekötő, még római eredetű Via Magna, vagyis nagy hadiút. A későbbiekben azonban a monasztikus rendek hanyatlása az almádi apátság sorsát is meghatározta: a szigligeti várnagy 1441-ben kifosztotta a monostort (amiért néhány hónappal később kiátkozták), a híres bencés vizitáció 1508-ban pedig düledező épületről és borissza apátról számol be. 
A monostor azonban a 16. században még megélt egy olyan időszakot is, amikor már új, hadászati funkciót kapott, viszont a köveit még nem kezdték el a nagyvázsonyi vár építkezéseihez átszállítani. Erre 1529 (az utolsó apát és két szerzetese említése) és 1552, a bontás közti alig több mint két évtizedben került sor. 
A maradványok téliesítése csak ideiglenes: az egyház, az önkormányzat és az önkéntesek együttműködésének hála jövőre immár nem csak kutatni szeretnének a területen, de a romkonzerváláson túl elkezdődhet a hajdani almádi monostor építészeti bemutatása is.

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!