tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Kiállítás: Értékes Pécs

Nem csupán egy épület, hanem egy egész város fejlődése, története elevenedik meg az Értékes Pécs projektben.
 
 
A római kortól egészen a török időkig mutatja be Pécs történetét a középkori egyetem épületében néhány napja megnyitott kiállítás. A tárgyi leletanyag az Aranyos Mária-kápolna szobortöredékeiből áll (részben rekonstrukciókkal is), míg a virtuális bemutatás több film segítségével a püspöki központ és a város fejlődését mutatja be. A nagyobb egységen belül olyan épületek elevenednek meg középkori, kora újkori formájukban, amelyekből átépítve több ma is áll, így a 3D-s animáció egy sétával kiegészítve térképet jelent a város felfedezéséhez.
Bár a kiállítás Pécs hat évszázados történetét dolgozza fel és mutatja be, rendkívül fontos, hogy már a püspökség 1009-es megalapításakor keretet, lehetőséget adott az antik örökség. Nem csupán térben (hét római kori sírépítmény, tizennégy középkori és tizenkettő kora újkori épület készült el nagy részletességgel 3D-ben az őket körülvevő környezettel együtt), hanem élő hagyományban is, hiszen a legújabb kutatások (a cella trichora feltárása) szerint a püspökvár magja a Karoling-korban is lakott volt, központként használták, így a 11. századi püspökség alapítása olyan közegben történt, ahol a népesség körében a kereszténységgenerációkra visszanyúlóan élő vallás volt.
A 11. századtól a város fejlődését meghatározta a püspökség léte, az igazán látványos építkezések is a püspökvár területén, illetve szomszédságában történtek. Kutatástörténetileg is ez a leginkább ismert része a városnak. Az animációs filmekben, illetve az interaktív alkalmazásokban a város esetében összesen hét plusz egy korszakot, a püspökvár esetében pedig tíz periódust készítettek el.
 
A kiállítás a pécsi székesegyház tövében, tőle északra álló középkori egyetem épületében látogatható.