tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Kuruc sáncot találtak, Hőnelre emlékeztek, népi mesterségeket mentenek, applikáció a palotához

Közkincs-kereső: műemlékvédelem, régészet, muzeológia. A 2020. október 7-i adás már az archívumban hallgatható.

Évszázados cölöpök és épen maradt vesszőfonat. Török-, illetve kuruc-kori erődítés maradványát tárták fel a szakemberek a simontornyai vár szomszédságában. Itt járunk a műsor első perceiben, a kalauzunk K. Németh András régész-főmuzeológus, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum munkatársa.

Ezután Mosonmagyaróvárra indulunk, ahol szombaton emlékeztek meg Hőnel Béláról, a város csaknem elfeledett építészéről. Beszélgetés Beregszászi Balázs levéltárossal, Hőnel munkásságának kutatójával és népszerűsítőjével.

Megmentett népi mesterségek. Egy határon átnyúló pályázat keretében igyekeznek gondoskodni a mesterek utánpótlásáról Szombathelyen, a vasi skanzenben. Riport a helyszínen Csapláros Andreával, a Savaria Múzeum igazgatójával.

Végül egy, a visegrádi királyi palota számára készült mobiltelefonos applikációról hallhatnak, amely segít az eligazodásban a járvány idején és akkor is hasznos, ha nem mozdulhatunk ki a négy fal közül. A virtuális tárlatvezetőről Balogh Andrással, a fejlesztő Pazirik Kft. ügyvezetőjével és Buzás Gergely régész-művészettörténésszel, a Visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatójával beszélgettem.

 

A meghallgatható adás a Közkincs-kereső archívumában

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!