tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Mohácsi tömegsír: az első eredmények, 55 éves az ICOMOS, Sibrik-domb: folytatás jövőre

Közkincs-kereső: műemlékvédelem, régészet, muzeológia. A 2020. szeptember 16-i adás már az archívumban hallgatható.
 
 
Lovas, vagy gyalogos katonák oltották-e ki az életüket. Kard, lándzsa, esetleg lőfegyver végzett-e velük. Hány évesek voltak és honnan jöttek. Sok-sok kérdésre keresik a választ a mohácsi csata egyik tömegsírjának kutatói. Az emlékparkban járunk a műsor első perceiben. Riport Bertók Gábor ásatásvezető régésszel, a pécsi Janus Pannonius Múzeum munkatársával és Buzár Ágotával, a Magyar Természettudományi Múzeum általános és közművelődési főigazgató-helyettesével, az embertani tár vezetőjével.
Ezután az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság tervezett, és a járvány miatt még ugyancsak képlékeny őszi programjairól beszélgetünk a szervezet elnökével, Nagy Gergellyel. Kiderül az is, hogy mennyire bénította meg nemzetközi szinten a műemlékvédelmet a vírus.
Végül Visegrádra indulunk, ahol véget ért az idei ásatási évad a Sibrik-dombi erődben. A feltárás eredményeiről hallhatnak Boruzs Katalin régésztől, a Mátyás Király Múzeum munkatársától és Buzás Gergely régész-művészettörténésztől, az intézmény igazgatójától.
 

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!