tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Aquincum: az igazság odaát van

Mármint a Szentendrei út túloldalán. A polgárváros nyugati felén is talajradaros és elektromágneses felmérés folyt, az előzetes eredményeket május 25-én az Aquincumi Múzeumban ismertetik.

A BTM Aquincumi Múzeuma és az Osztrák Régészeti Intézet közös, tudományos együttműködésének egyik állomásaként a tavalyi évben került sor a római kori város eddig nagyrészt ismeretlen területeinek talajradaros és elektromágneses felmérésére. A munka célja az volt, hogy a kutatók az eddig ismeretlen, feltáratlan területekről is információkat szerezzenek. Különösen fontos ez a város nyugati részén, ahol csak kevés feltárás folyt, így nem ismert az utcák, házak helye, tehát a város e részének alaprajza.

A munka úgynevezett geofizikai módszerrel történt, azaz műszerekkel a talaj rétegeinek és benne rejlő elfedett régészeti objektumoknak (például falak, árkok) elektromos és mágneses eltéréseit mérték. Az ezekből kimutatható anomáliák alapján a szakemberek meg tudták állapítani, hol húzódtak az utcák, milyen volt az épületek alaprajza. A város eddig ismeretlen és feltáratlan részein így sikerült többhelyiséges házakat, utcákat is kimutatni.

A közel 10 hektárt érintő, óriási munka előzetes eredményeit a szakemberek 2012. május 25-én az Aquincumi Múzeumban ismertetik, a teljes kiértékelés és feldolgozás azonban még több időt vesz igénybe, ezen jelenleg is dolgoznak a két intézmény régészei.