tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

A visegrádi vár fejlesztése: itt a terv

2020-ra készülhetne el a rekonstrukció. Albert Tamás építésznek a Várkonferencián elhangzott előadása tanulmány változatban.
 
 
A Nemzeti Várprogram II. ütemében a visegrádi vár teljes műemlék-együttese szerepel, mint fellegvár, Salamon-torony és alsóvár kiemelve azt, hogy az a várományos világörökségi helyszín része. A javasolt 3. számú fejlesztési kategória állagmegóvást, helyreállítást és részleges rekonstrukciót nevesít. A megvalósítás 2017-2020 között lenne. A fejlesztés becsült bruttó összege 3.125 millió Ft, melynek megoszlása 2.500 millió Ft Európai Uniós és 625 millió hazai forrás. A pályázati felhívás szerint támogatási kérelmet a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, valamint az általa vezetett konzorcium nyújthat be.
A tervezett rekonstrukció összességében az építő korszakok vállalható szellemiségét tükrözné, miszerint a történeti korok építő potenciája korábban is a meglévő és értékesnek tekintett elemek felhasználásával alakította, formálta örökségét az adott kor és saját funkciós igényei szerint.
 
Részletek a csatolt tanulmányban!

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!