tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Árpád-házi királysírok: megjelent a könyv

Más a cikksorozat és más a kötet – azt javasoljuk, hogy egyiket sem hagyja ki! A szerzőpáros ajánlója az olvasnivalóhoz.
 
 
Olvasóink 2017 januárjától kísérhették figyelemmel az Archeologia – Altum Castrum Online portálon sorozatunkat, amelyben az Árpád-házi királyok sírjait, temetkezéseit igyekeztünk bemutatni. A közvélekedés szerint ezek szinte teljesen elvesztek (mindössze egy király maradványai ismertek, ám kiléte vitatott), azonban a valóság ennél sokkal árnyaltabb. A korábbi tudományos eredmények (újra)értelmezésével, a források megismerésével, s a friss kutatásoknak hála sikerült a lehetőségeinkhez képest legteljesebben feldolgozni az ismeretanyagot, s ha a végeredmény nem is ad, s adhat választ minden kérdésre, reményeink szerint a középkor világának egy érdekes és meglehetősen ismeretlen szeletét tárta az olvasók elé. Egyúttal igyekeztünk üzenni is a jövő kutatóinak, hogy a királysírok kutatása korántsem veszett fejsze nyele, bátran újragondolhatjuk a korábbi korok eredményeit.
A királysírok mellett ismeretterjesztő jelleggel bemutattuk az egyes uralkodók pályáját is. Tudatosan kerültük itt is a történelmi emlékezet dogmáit és pusztán az Árpád-házi királyaink ismert és nyilvánvaló eredményeire koncentráltunk, vagyis a kiindulópontunk az volt, hogy milyen állapotban vette át és adta tovább a magyar királyságot, tehát mi volt az uralkodásának a valós mérlege. Gyakran jutottunk más következtetésre, mint a tudatosan torzított forrásokra támaszkodó történetírás – így bár néhány megállapításunk provokatívnak tűnhet, a célunk valóban az volt velük, hogy gondolkodásra serkentsünk történelmünk értelmezése kapcsán.
 
 
Több mint két éven át olvashatták tehát sorozatunkat a portálon, ami talán nem tűnik hosszú időnek, de csak 2019-ben két jelentős eredmény is született éppen az általunk vizsgált korszak királysírjai kapcsán: Pécsett sikerült meghatározni a Péter király földi maradványainak helyet adó székesegyház maradványait, sőt magát a sírhelyet is, Egresen pedig az az alapozás került elő a ciszterci templom feltárása során, amelyen II. András szarkofágja nyugodhatott. Ezek az eredmények értelemszerűen nem szerepelhetnek a portálunkon olvasható cikkekben. A könyvben általában is bővítettünk a szövegen, így a korábban született cikkeink inkább valamiféle forrássá váltak, amelyek bevezetnek a kötet világába. Vagyis azt tanácsoljuk, hogy olvassa őket a monitoron és a nyomtatott papírlapon egyaránt. Már csak azért is, mert a síroknak helyet adó templomokat bemutató virtuális rekonstrukciók csak a könyvben tanulmányozhatók.
A november 30-i hivatalos bemutató után a Visegrádi Mátyás Király Múzeumban és a Magyar Nemzeti Múzeum múzeumboltjában lehet majd megvásárolni a könyvet. Tudjuk, hogy így a beszerzése meglehetősen nehézkes lehet, ezért dolgozunk azon, hogy megrendeléssel postai úton is ki tudjuk szolgálni a potenciális olvasók igényeit. Ennek részleteit hamarosan megosztjuk Önökkel is.
 
Buzás Gergely - Kovács Olivér